Zeilen met kinderen, veiligheid…

December 2018

Zeilen met kinderen, Isis, IJsselmeer, waddenzee, wereldreis

Zeilen met kinderen… veiligheid aan boord

We zien vaak vertwijfelde blikken als we vertellen dat we met kinderen varen, helemaal dat ze al vanaf hun geboorte meegaan. Voor ons allemaal heel vanzelf sprekend maar vooral niet zeilers combineren beelden van The Perfect Storm met een kind aan boord… door een aantal veiligheidsmaatregelen is dit verre van realiteit. Lees hier meer over in dit blog…

Het weer

Zeilen met kinderen, veiligheid, Isis, IJsselmeer, Waddenzee, wereldreis

Continu kijken naar de wolken…

Als zeiler ben je continu met het weer bezig. Voorafgaand aan een tocht hou je de ontwikkelingen in de gaten opzoek naar een geschikt moment om te vertrekken. Voor langere tochten zorg je dat je binnen de juiste seizoenen vaart. Eenmaal onderweg kijk je continue naar de wolken, veranderingen in de wind en hou je de barometer in de gaten. Zo kan je op tijd zeil minderen voordat het harder gaat waaien. Al met al zorgt dit ervoor dat je de kans om in een echte storm terecht te komen aanzienlijk verminderd en als het mocht gebeuren dat je je op tijd voorbereid.

Zwemvesten

Zodra we in de haven komen en richting de steigers lopen gaan de zwemvesten aan, geen discussie mogelijk. Als de meiden buiten zijn dragen ze een vest tenzij ze vastzitten in hun autostoeltje, dit is dan ook een favoriete plek voor ze. Wij dragen zelf ook een vest tijdens het varen en spreken af wie er in het water springt mocht een van de kinderen over boord vallen. Een kind in paniek kan een volwassen persoon mee onderwater trekken, daarom is het belangrijk zelf altijd een vest te dragen. Overigens mogen ze tijdens het varen alleen met kalm weer, vlak water en onder begeleiding buiten de kuip komen. De foto bij dit bericht is op een kanaal in Friesland met ruime wind. We hebben ook een life line voor ze maar die gebruiken we niet vaak, voorkeur gaat naar de autostoel.

Zonbescherming

We geven graag toe mooi weer zeilers te zijn. Er is niets fijner om in je t-shirt aan dek te kunnen zijn. Dit brengt echter het gevaar van verbranden met zich mee. De combinatie van zon en water zorgt ervoor dat dit extra snel kan gebeuren. Wij smeren de kinderen en ons zelf regelmatig in met een voldoende hoge factor en niet te oude zonnebrand. Daarnaast hebben we kinderzonnebrillen ter bescherming van de ogen, door de reflectie op het water is de zon extra vel. In het begin, zeker toen de meiden nog klein waren, was het wennen om een zonnebril te dragen maar ze hadden gelukkig snel door dat het fijner kijkt. Het is wel een uitdaging om de glazen schoon te houden met hun vette zonnebrand handjes…

Zeilen met kinderen, veiligheid, Isis, IJsselmeer, Waddenzee, wereldreis

Isa met haar UV shirt klaar voor het strand

We hebben ook nog UV beschermende shirts. Deze dragen ze vaak op het strand en hierin kunnen ze ook zwemmen. In combinatie met een pet zijn ze dan goed beschermd tegen de felle zon. We zorgen er uiteraard wel voor dat ze voldoende blijven drinken, dit is bij onze meiden nog best een uitdaging maar veel aanbieden helpt.

Algehele veiligheid aan boord

Tot slot hebben wij een breed scala aan veiligheidsmiddelen aan boord zoals iedere zeezeiler zou moeten hebben. Denk aan een reddingsvlot met survival pakket, een AIS transponder zodat je andere schepen kan zien en vice versa, communicatie middelen voor op zee, nood vuurwerk, life lines, storm zeilen, uitgebreide boord apotheek, voldoende levensmiddelen, etc. Daarnaast hanteren we basis afspraken over veiligheid zoals niet voor op dek als er geen ander is die zicht houdt, zwemvesten dragen, op zee lifelines gebruiken, enz. Deze basis zaken zorgen ervoor dat je veilig een oversteek kan maken, maar ook op kortere tochten zijn ze van kritisch belang.

Tot slot, met essentiële de basisbenodigdheden voor ons en voor de kinderen aan boord is Isis het perfecte mobiele huis. Daarmee is zeilen voor ons de ideale manier van reizen met kinderen. Door de juiste veiligheidsmiddelen, voorzorgsmaatregelen, afspraken en gewoon gezond boeren verstand is het voor ons ook een veilige manier om van a naar b te komen. Ter vergelijk, iedere dag in het verkeer neem je duizenden beslissingen in soms een fractie van een seconden op het water is er veel meer tijd om te anticiperen op veranderingen en daarmee een veilige keuze te maken. Met alles in het leven zijn risico’s verbonden het is de kunde van de mens om deze om te zetten in uitdagingen en passende maatregelen te nemen.

Lees ook de volgende verhalen in de serie “zeilen met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *