Zeilen met kinderen, praktische tips…

Sinds hun geboorte varen onze meiden mee, Isa was 3 en Wende 7 maanden oud toen ze voor het eerst aan boord kwamen. Als baby in de Maxicosi gaat dat heel eenvoudig, als ze net beginnen met lopen en klimmen is het een stuk lastiger en nu ze vrij kunnen bewegen moet je overal op letten. Hoe gaat dat nou, varen met kinderen? Er zijn een aantal zaken die wij praktisch vonden en dus willen delen…

Je moet vooral gaan. Een drijvend huis is uitermate geschikt om kinderen mee te nemen, zowel op langere trips als binnen Nederland. Binnenkort meer over leuke plekken om aan te doen met kinderen. Nu eerst een overzicht van zaken die wij handig vinden sinds onze meiden aan boord zijn, het staat in een willekeurige volgorde.

Draagdoek/zak

Multitasken

Deze zijn ideaal om je baby bij je te hebben en toch nog op de boot te kunnen bewegen. Het is erg comfortabel voor het kind en onze meiden sliepen altijd heerlijk in een draagzak. Tot slot zijn ze erg compact en dus makkelijk mee aan boord te nemen.

Autostoeltjes

Isa in haar stoeltje

Deze zijn voor ons onmisbaar. We zetten ze vast met wat zeilbandjes in de kuip onder de sprayhood. De meiden kunnen hier lekker in zitten en mogen zonder zwemvest zolang de gordels om zijn. Dit geeft ons de kans om op de boot te letten als we aanleggen, een sluis in varen, zeilen binnen halen of andere acties. Daarnaast kunnen ze er heerlijk in slapen en goed om zich heen kijken. Zorg dat je wel een grote zak oid meeneemt die je over een stoeltje kan trekken als het gaat regenen. Daarnaast is het praktisch om een badstof beschermhoes te kopen die makkelijk uit te wassen is na de vakantie.

Maxicosi als schommel

Comfortabel in een Maxicosi

Als een kind nog klein genoeg is voor een Maxicosi kan je deze ophangen zodat ze lekker heen en weer schommelen. Als je niet aan het zeilen bent is de giek een goeie plek om aan vast te knopen. Maar ook de kajuitingang, althans bij ons schip, leent zich hier goed voor.

Tafel hangstoel

Chillen in een tafelstoel…

Deze stoeltjes schroef je aan de tafel vast waardoor kinderen op de goeie hoogte bij tafel zitten en je kan ze ook vast zetten. Ideaal voor tijdens het eten of om lekker te knutselen, boekje lezen, etc.

Bedhekjes

Slaapt lekker op een bewegend schip

Om de bedden wat smaller te maken en om te zorgen dat ze onder zeil niet alle kanten oprollen gebruiken wij bedhekjes. Dit geeft ze iets meer geborgenheid, tevens plaatsen we aan het hoofdeinde een krat oid om het bed ook in de lengte wat te verkleinen. Als we zeilen leggen we langs de muur vaak een opgerolde deken of handdoek zodat ze daar tegenaan liggen of rollen als we overstag gaan.

Wasmand / badje

Als ze ondertussen de afwas zou doen…

Een plastic wasmand kan ook prima door als bad en speelgoedmand. Heel handig op warme dagen om lekker in af te koelen of om ze eind van de dag weer even schoon te boenen. Overigens vonden onze meiden het ook leuk om in de wasbak te badderen zolang dat paste.

iPad

Wel een goeie beschermhoes om de iPad

Misschien niet de meest pedagogisch verantwoorde tip maar wel praktisch. Als de boot veel beweegt en dit kinderen beperkt om te bewegen en spelen is het een uitkomst om wat videos op een iPad te hebben staan. Zeker nadat je je hele repertoir kinderliedjes hebt gezongen.

Zwemvesten

Met zwemvest onderweg in de dingy

Zodra we in de buurt van het water komen gaan de zwemvesten aan. Aan boord worden ze ook gedragen tenzij ze vast in hun stoeltje zitten of binnen spelen. Wij hebben gezocht naar vesten die redelijk open zijn, veel bewegingsvrijheid geven en niet te warm zijn. We hebben zowel vesten van schuim als opblaasbare. Deze laatste zijn het kleinst en bieden het meeste draagcomfort. Zeker met langere trips is dit een uitkomst voor onze meiden aangezien het vest minder aanwezig is.

Stuurautomaat

Soms is het alle hens aan dek voor het schip maar soms ook voor de kinderen. Dan is het erg praktisch om een stuurautomaat te hebben zodat de boot zelf vaart. Lees ook dit blog over stuurautomaten. Heb je geen automaat zorg dan dat je je roer veilig kan vastzetten (en snel losmaken), zodat je af en toe je handen vrij hebt.

Hydrofiel doeken

Lekker schommelen onder een hydrofiel doek

Grote hydrofiel doeken zijn onmisbaar als je kinderen hebt. Ook op een boot komen ze goed van pas. Bijvoorbeeld om schaduw mee te maken in de kuip, om mee te nemen naar het strand of om de bekleding in de salon te beschermen tijdens het eten. Ze zijn compact en drogen snel wat ze ideaal maakt aan boord.

Knutselspulletjes

Lekker knutselen onderweg

Eigenlijk staat dit los van het op de boot zijn of niet. Kinderen zijn dol op knutselen, tekeningen maken en stickers plakken. Het stimuleert de creativiteit en het houdt ze bezig terwijl we onderweg zijn. Tot slot vrolijken de werkjes de salon op.

Al met al bevalt het ons erg goed om met onze meiden op pad te zijn met de boot. We kunnen ze alles bieden, zie ook dit artikel over rust, reinheid en regelmaat.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *