Rust, Reinheid & Regelmaat

6 juni 2016

De bekende drie R-en die centraal staan in de eerste jaren van een kinderleven, Rust, Reinheid en Regelmaat. Maar hoe zorg je hiervoor aan boord van een schip? Dit gaat boven verwachting goed, aangezien het varende huis in bijna alles voorziet. De meiden vinden het heerlijk om aan boord te zijn en als we thuis zijn vragen ze regelmatig wanneer we weer gaan varen.

Rust

Onze meiden slapen over het algemeen erg goed aan boord. De eerste nacht moeten ze  soms even wennen omdat ze in een andere omgeving zijn. Het helpt, naar ons idee, om een knus bedje te maken met uiteraard hun eigen knuffels, slaapzak en beddengoed. Aangezien wij alleen tweepersoons bedden aan boord hebben verkleinen we die met een bedhekje. Dit geeft niet alleen gevoel van geborgenheid maar ook veiligheid voor momenten als we aan het varen zijn. Aan het hoofdeinde plaatste we vaak een krat o.i.d. om ook in de lengte het bed te verkleinen. Een bedhekje kan je eenvoudig tussen de matrassen plaatsen en blijft stevig staan doordat de onderzijde onder het matras ligt. De meeste hekjes bestaan uit een met stof of gaas omspannen metalen frame, als de boot onder helling ligt liggen de meiden hier vaak tegenaan. Het is daarom aan te raden om een variant met gaas te kiezen. Aan de andere kant van het bed bevind zich een houten wand, hier leggen we vaak een opgerold badlaken of fleecedeken tijdens het varen. Het gebeurt regelmatig, zeker als we opkruisen, dat de meiden van de ene kant naar de andere kant van hun bed rollen. Ook aan de geluiden wennen ze snel.

Reinheid

Een flinke voorraad billen- en vaatdoekjes is een must voor het snelle poetswerk. Luiers verschonen kunnen de meeste ouders op vrijwel iedere plek en aan boord zijn voldoende plekken om dit te doen, denk aan banken, tafels en aanrecht. Wassen kan ook gemakkelijk aan boord. Toen de kinderen een paar maanden oud waren deden we ze in een emmer, wasbak of een opblaasbaar badje. 

Regelmaat

Regelmaat aan boord is in theorie goed te bieden aangezien bed en voeding in de buurt zijn. In de praktijk blijkt dit vaak lastiger. Je moet soms op een bepaalde tijd vertrekken ivm stroom en of weersverwachtingen, soms vaar je een nacht door en soms blijf je juist liggen. Als je het land wil verkennen gaat dat vaak te voet en ben je afhankelijk van openbaar vervoer. Hierbij wordt het lastiger om op tijd terug te zijn voor slaapjes en schiet de regelmaat er wel eens bij in. Kinderen zijn flexibel en kunnen echt weleens een dag zonder hun slaapje in bed, echter merken wij dat het volgen van het ritme van je kind(eren) even wennen is, maar als je je er op instelt kan het juist ook ontspannend zijn en heb je zelf ook ‘verplichte’ rustmomenten.

Eén reactie

 1. Hoi Froukje en Joost,

  Super hoe jullie als gezin een prachtige droom waarmaken!
  Het is een geschenk dat jullie beiden van varen houden.Ikzelf hou het bij binnenwateren en het wad, en da’s al heel wat voor een Skûtsje.
  Wens jullie hele mooie wereldreis!!!

  Alle liefs
  Gérard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *