Zeilen met kinderen, waar naartoe??

Oktober 2018

Zeilen met kinderen is voor ons een logische en natuurlijke combinatie. Je hebt alle comfort van je drijvende huisje bij je en kan iedere dag een nieuwe plek ontdekken. Onze meiden beleven in iedere haven of ankerplek een nieuw avontuur. Lees op welke plekken wij graag komen en waarom…

Texel – naast de haven heb je een hele grote speeltuin waar heerlijk geklommen, geklauterd en gerend kan worden. Ideaal na het stilzitten tijdens de zeiltocht. En dan is er nog een waterspeeltuin waar je water kan pompen en van A naar B leiden. Onze meiden vermaken zich hier altijd prima. Aan de andere kant van de haven is een klein zand strandje waar je zowel met hoog als laag water heerlijk kan zwemmen en chillen op warme dagen. Neem een garnalennet mee en vang hier binnen no-time een emmer vol. In Oudeschild bevindt zich ook een mooi museum, Kaapskil, waar kinderen actief iets kunnen leren over het eiland en de Waddenzee.

Onze neefjes aan het krabbenvangen op Texel

Tot slot worden er op ieder waddeneiland krabben gevangen. Je neemt een touwtje, bind er een knijper en gewichtje aan, doet een stuk gerookt spek tussen de knijper en gooit het geheel naast een krab, deze zal snel toe happen en je kan het geheel naar boven trekken, een kind kan de was doen. Lees hier onze volledige Texel Top 10

Vlieland – het strand ligt direct naast de haven en daarmee een zee aan speel mogelijkheden. In de haven zelf is een klein speelrek waar onze meiden zich goed op vermaken. We huren meestal een (bak)fiets waarmee we het eiland verkennen. Je kan op de camping ook leuk spelen en lekker lunchen bij de Bolder.

Spelen op het brede strand van Vlieland

Sinds twee jaar is er een nieuw strandpaviljoen Oost, dit is zo’n 10 minuten lopen van de haven. Hier kan je lekker borrelen in grote zitzakken op het zand terwijl de kinderen op het strand spelen. Ankeren bij Vlieland is ook een mooie beleving, je kan ter hoogte van de vuurtoren goed beschermd liggen, lees hier een verslag.

Makkum – onze thuishaven in 2018, na Lemmer en Medemblik in voorgaande jaren. Dit is de ideale uitvalsbasis voor het Wad en IJsselmeer. Maar voor kinderen valt in de marina en aangrenzende camping veel te beleven. Er zijn meerdere speelveldjes, een zwembad, speelautotjes en een strandje. Genoeg vertier en een prima plek om te blijven liggen als je geen zin hebt om uit te varen.

We kwamen al in Makkum voordat we er een vaste ligplek hadden

Enkhuizen – nog voordat we kinderen hadden was Enkhuizen één van onze favoriete havens. Je ligt er rustig in het oude centrum naast de Drommedaris, even de havenmeester oproepen en ze draaien de brug voor je.

Met kinderen komen we er nu ook graag aangezien je vlakbij Sprookjewonderland ligt, dit is een prachtig klein pretpark ideaal voor kleine kinderen die op kunnen gaan in de sprookjeswereld. Onze meiden komen hier dan ook graag. Lees hier een verslag over ons bezoek aan Enkhuizen.

Grevelingen – Zeeland is een prachtig en gevarieerd zeilgebied dat we iedere Noordeling kunnen aanraden. Met kinderen genoten wij vooral op de Grevelingen waar je kan scharrelen langs de vele kleine eilandjes en zwemmen in kraakhelder water. Als er dan ook nog een bruinvis met je mee zwemt is het feest compleet. Op het Veerse meer hebben we ook een mooi eilandje bezocht maar verder zijn wij na twee vakanties geen expert van het Zeeuwse water.

Hindeloopen – De marina heeft een overdekt zwembad :). Evengoed liggen wij altijd in de oude havenkom, vlakbij het sluisje. De hele haven is hersteld zoals deze was in de hoogtij dagen van de actieve visserij op de Zuiderzee. Voor kinderen zijn de vele kleine straatjes een groot doolhof en dat er schepijs van Puur wordt verkocht is een extra plus. Lees hier een verslag over ons bezoek aan Hindeloopen.

Terschelling – wij zijn fan van het Wad, de schoonheid, wijdheid en rust van de natuur is ongekend. De eilanden hebben stuk voor stuk een eigen karakter en iets unieks te bieden. Net als met je eigen kinderen is het onmogelijk om een favoriet te kiezen, maar Terschelling heeft altijd een speciaal plekje in ons hart. Wende en Isa komen er al sinds hun geboorte en zijn dol op de stranden. Bij de haven is een klein speeltoestel waarop ze zich goed vermaken. Veel andere kinderen die net iets ouder zijn, zijn druk met het krabben vangen. Aan het eind van de middag, na een dagje strand, gaan we naar het Groene strand om bij de Walvis een borrel te drinken en snacken. De kinderen leven zich uit op het gras met een bal of tikkertje. De meiden herkennen de Brandaris al van verre en roepen mee met de marifoon “tot de volgende”. Ze weten ook dat bij de voet van deze vuurtoren heerlijke ijsjes worden verkocht. Lees hier meer over onze vakantie op het Wad.

Medemblik – twee seizoenen hebben wij in de Pekelharing haven gelegen. Dit is een mooie haven die goed toegankelijk is per auto. Medemblik is een gezellig stadje met veel leuke restaurants. Als passant kan je vlak bij het centrum aan de kade liggen, nog voor de brug. Met kinderen is de Pekelharing haven een leuke keuze, direct bakboord uit na binnenkomst. Vlak bij deze haven bevindt zich namelijk een grote speeltuin en kinderboerderij, beide vrij toegankelijk. De havenmeester wijst je de weg.

Dit is slechts een greep uit de vele kindvriendelijke havens. Kijk ook eens op deze site over kinderen aan boord. Binnenkort een iets over mooie ankerplekken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *