Al het begin is moeilijk…

Juli 2019

Zeilen varen reizen vertrekken wereld avontuur kinderen

Isis ligt klaar (min of meer) voor vertrek

De laatste week voor ons vertrek ploeteren we nog even hard door. We komen haast niet door de klussen heen en de stapel spullen die aan boord moet wordt maar langzaam kleiner. Een week met ups en downs waarin we uiteindelijk wel in Harlingen weten te raken…

Op zondag 14 juli hadden wij een “sail away” georganiseerd, helaas liet de zon zich niet zien maar het bleef gelukkig wel droog. Wij hebben vooral genoten om al onze lieve en mooie vrienden en familie te spreken, de meeste helaas veel te kort. Thom en Paul hadden een taxiservice van het strandje naar Isis die voor anker lag waardoor vele ons drijvende huisje hebben kunnen zien. In de ongedwongen en ontspannen sfeer hebben alle kinderen zich uitstekend vermaakt en heerlijk kunnen uitleven. Wende en Isa vonden het fantastisch om met zoveel vriendjes te kunnen spelen. Al met al een geslaagde middag en zeker een van de hoogtepunten van afgelopen week

Zeilen vertrekkers varen boot feestje wereld avontuur

Pop-up camping Isis is geopend

Zeilen vertrekkers varen boot feestje wereld avontuur

Nichtjes!

Familie zeilen varen onderweg boot

Neefjes en nichtjes

Zeilen vertrekkers varen boot feestje wereld avontuur

Neefjes

Downs

Wat wou niet, paste niet, lukte niet, hebben we verkeerd gedaan, etc.

 • De windmolen werkte niet, Froukje is hiervoor naar Westergeest gereden waar de molen is getest en alles bleek naar behoren te functioneren. Uiteindelijk bleek Joost twee draden te hebben verwisseld en had de zekering zijn werk gedaan
 • Het nieuwe fornuis met oven paste niet in de daarvoor bestemde plek. Froukje is naar Zaandam gereden voor een ander exemplaar die net blijkt te passen, hoeven maar een klein randje weg te schuren. Uiteraard past de gasslang die we net nieuw hebben niet meer en blijkt een passende slang een zoektocht.
 • De giek komt tegen de nieuw geplaatste bimini aan. Hierdoor zouden we hem tijdens het zeilen niet kunnen gebruiken.
 • Bij het uitrollen en markeren van onze ankerketting komen we erachter dat er twee rotte schakels in zitten op 2/3 van de 70 meter. Een noodoplossing kan maar is niet vertrouwd als het er op aan komt.

Tijdens de tocht naar Harlingen loopt het helemaal mis. We horen een gek geluid en zien vervolgens dat er water onder de motor staat. Ook ruiken we een verbrande geur. De eerste gedachten gaan uit naar de nieuw geplaatste schroefasafdichting, dit is een rubberen afdichting die zorgt dat het water dat de schroefas smeert en koelt buiten de boot blijft. De hoeveelheid water die binnen komt wordt steeds erger. Om de beurt zijn we emmers met water aan het hozen zodat niet alles over de vloer de bilge in loopt. Bij Leeuwarden doen we een haven aan en gaan op onderzoek. De schroefas afdichting wordt los gemaakt en opnieuw vast gezet, die lijkt droog. Dan zien we pas dat er water van achteren komt. De uitlaatslang blijkt in de achterste bakskist bij de huiddoorvoer te zijn afgescheurd. Bij een boot komt hier naast de uitlaatgassen ook het koelwater naar buiten, maar die kwamen nu dus allemaal in het schip terecht. Nadat dit euvel was verholpen konden we onze weg maar Harlingen vervolgen. Helaas kwamen we een eindje verder tot de ontdekking dat er weer water onder de motor stond (emoji geschrokken). Wederom dachten we dat dit via de de schroefas naar binnen kwam. Pas toen Froukje alles voor de zoveelste keer helemaal droog had gedweild ontdekte we dat het water wederom van achteren kwam. Dit keer uit een waterafvoer van de bakskisten in de spiegel van het schip.

Belangrijke les voor ons, blijf logisch nadenken en kijk goed naar de signalen. De verbrande lucht en het warme water dat een zwarte aanslag in de emmer achter liet had ons op een uitlaat probleem moet wijzen.

Ups

Gelukkig gingen er ook heel veel dingen wel goed en hebben we mooie momenten beleefd.

 • Alle eerder genoemde uitdagingen zijn uiteindelijk opgelost
 • De nieuwe lieren die we hadden gekocht pasten perfect op de bestaande gaten. Het is bijna een unicum als iets in één keer past.
 • De door Rinze gemaakte RVS steun voor de stuurautomaat zit als een huis en paste perfect.
 • Froukje kon in Zaandam gelijk een waslijst aan andere spullen meenemen
 • Ons Neefje Jesper haalt zijn eerste zeildiploma en is enthousiast na zijn eerste week zeilles
 • We hebben beide een hele gezellige avond met onze ouders en zussen als gezin gehad
Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Familie Visser

Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Familie Deutekom

Het belangrijkste is dat wij ons afgelopen week realiseerden dat er altijd hulp geboden wordt als je daarvoor open staat. Zo had Johan Mast in een paar telefoontjes een nieuwe en veel sterkere ankerketting voor ons besteld. De support die wij de afgelopen weken kregen van het team van Mast Jachtschilders was ook fantastisch.

Vertrek van Mast Jachtschilders in Drachten

Renee Bosma (onze service monteur) van Bosma Nautische Service hielp met meedenken waar het lek vandaan kon komen, dit leidde uiteindelijk tot de ontdekking. Konden we direct terecht bij jachthaven de Twee Provinciën in Leeuwarden toen we er niet meer tegenaan konden hozen. Ze hadden ook nog een passend stuk uitlaatslang. Zelfs twee jaar na aankoop kregen we nog volledige service van Wind Techniek waar we onze windmolen hadden gekocht. George Valkema van Zeilmakerij Sudersee komt op vrijdagavond, als wij veel te laat in Harlingen aankomen alsnog de bimini afmonteren waardoor we nu “een mooi dak op de boot hebben” aldus Isa. Uiteraard mogen we onze families niet vergeten die bijna dag en nacht voor ons klaar stonden om op te passen, eten te verzorgen, mee te denken, te helpen met klussen, materialen haalde en kochten, wasjes draaide, enz. enz. Rinze ontwierp, bouwde en plaatste de console waardoor wij nu al twee weken energie uit zon en wind halen en nog niet hebben hoeven bij te laden. We kunnen jullie allemaal niet vaak genoeg bedanken en we hopen dat wij jullie ooit ook kunnen helpen jullie droom waar te maken… Heel veel liefs Wende, Isa, Froukje en Joost

Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Afscheid van de Sanding

Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Iets met zwakste schakel…

Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Zelf gemaakte kuiptafel

Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Stroom uit wind

Varen zeilen boot familie eten reizen avontuur wereld

Het wordt langzaam een knus huisje

9 reacties

 1. Lieve familie, en dan is het zover. Heel veel geluk, plezier, mooie momenten, bijzondere herinneringen en vooral een behouden vaart! Vanuit Ten Boer volgen we jullie reis!
  Vaarwel!!

 2. Wat spannend nu het zo dicht bij komt! Ik wens jullie heel veel plezier en geluk op deze geweldige reis en ervaring die jullie gaan maken! Ik blijf jullie via deze weg volgen! En petje af dat jullie dit met je gezin doen!

 3. Tja, Froukje en Joost , al het begin is lastig, niet moeilijk. Lastig iets zijn zonder zwaar gevoel te tackelen. Nou, ik hoop dat jullie lastige zaken de gehele reis niet plaatsvinden en wens jullie als gezin, heel veel genieten tijdens jullie superreis op de wereldzeëen!

  Behouden Vaart Deutjes

 4. Ik ken jullie niet maar wat ontzettend gaaf! Het vertrek is blijkbaar al een extra stukje ongeplande voorbereiding! Onwijs veel plezier en succes. Ik ben benieuwd naar de verhalen!

 5. Jullie reis spreekt me erg aan. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar, hebben Bernadette en ik zojuist een camperreis van 3.5 maand naar Iran achter de rug (www.iranherewecome.com). Hoop dat het allemaal goed gaat en wens jullie alle goeds,

  Wouter (partner van Bernadette)

 6. He sailers,
  Nu dus ‘eindelijk’ onderweg! Super dat het nu zover is. Ik ga jullie zeker volgen, ben erg benieuwd naar jullie verhalen/ervaringen. Ik wens jullie alle goed en vooral niet vergeten te genieten van dit biezondere avontuur samen!
  Lieve groetjes, Roelie S

 7. Hele mooie reis gewenst. Vanaf de Netjer ( nu in Vigo) maar ook vanuit Ten Post gaan we jullie zeker volgen! Oh ja, vertrek gerust met een kluslijst! Die zul je altijd blijven houden 🙂

  Fair winds!

 8. Jullie zijn vertrokken! Wat ontzettend gaaf dat jullie dit doen. Ik hoop dat jullie veel mooie avonturen gaan beleven met elkaar. Heel veel succes tijdens deze reis.

  Groetjes Carlijn Beerling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *