Vertrekkers: avontuur of zekerheid?

Maart 2019

Zeilen vertrekkers bijboot wereldreis varen zeilboot

Op verkenning met onze bijboot

“Ik vind het nogal wat” hoor ik maar al te vaak als ik over onze droom vertel. “En dat met kleine kinderen” is het standaard vervolg. Mijn response is steevast “vind je het dan niet gevaarlijk om dagelijks aan het verkeer deel te nemen?”. Ben je als zeiler en vertrekker nou een avonturier of juiste iemand die kiest voor zekerheid…

Je staat achter het roer, om je heen alleen maar water, water en nog eens water. De wind vult de zeilen en de zon schijnt op je kop, met een mooie snelheid glijdt je boot door het water als je aan de horizon iets ziet. Je pakt je verrekijker en ziet een grote tanker aankomen, type varend flatgebouw. Op de AIS bekijk je z’n koers, snelheid en closest point of collision (hoe dichtbij hij komt met huidige koers en snelheid). Over 15 min zal het schip op 3 mijl passeren. Op het water gaat alles veel rustiger dan op het land. Zolang je goed voorbereid bent kan je op veranderingen anticiperen. Het beeld dat veel mensen hebben van monster zeeën komt met name door de film industrie en spectaculaire zeilraces zoals de Volvo Ovean Race en recent de Golden Globe Race.

Met alle voorbereidingen die we treffen voelen wij ons verre van avonturiers. In veel gevallen kiezen wij voor zekerheid. Bijvoorbeeld door back-up systemen aan boord te hebben. Maar ook door belangrijke zaken te vernieuwen, lees hier wat we allemaal al hebben aangepast.

Als we een tocht plannen kijken we naar routes, uitwijkmogelijkheden, haven aanloop en het weer. Ook hierin proberen we zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Eenmaal onderweg houden we de omgeving continue in de gaten, zelfs ’s nachts. Lees hier meer over hoe we navigeren.

Het avontuur zit met name in het ontdekken van nieuwe plekken. De vrijheid hebben om je eigen koers te varen en daar naartoe te gaan waar je zin in hebt. Voor ons is zeilen op zee een gecalculeerd risico waarbij je tegenmaatregelen neemt. Uiteraard begrijpen we de vragen en verwonderde blikken. We maken een niet alledaagse keuze in ons leven, echter is deze keuze weloverwogen en voor ons de juiste.

De echte zee avonturiers zijn mensen als Mark Slats die letterlijk geen zee te hoog is en net terug van een solotocht rond de wereld, lees hier meer. Vergeleken zijn reis maken wij een vakantietochtje langs de wadden samen met een hele karavaan gelijkgestemden.

Evengoed nemen wij het avontuur en het potentiële gevaar serieus en zorgen daarom dat we zo goed mogelijk zijn voorbereid, qua boot, kennis en tocht voorbereiding. Wil je meer weten over wat ons inspireerde, dan bevelen wij het volgende boeken aan:

  • Blijven drijven – Vivian Oskam
  • Dat nemen ze je nooit meer af – Ben Rutte
  • Solo – Tania Aebi

Of kijk eens naar de Youtube kanalen van:

Eén reactie

  1. Heerlijk dat jullie een droom gaat waarmaken, niet bang voor nog onbekende situaties, gecreërde vrijheid met uitsluiten van mogelijke risico’s, volledig accepteren van risico’s van het even waar dan ook. Volg je droom vrij van subjectieve angsten. Carpe Diem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *