Golden globe race

Januari 2019

Zeilen rond de wereld, golden globe race, films over zeilen

Mark Slats in de Golden Globe Race

50 jaar terug werd er door The Sunday Times een zeilwedstrijd uitgeschreven, the Golden Globe Race. De eerste solo wedstrijd rond de wereld non-stop. Momenteel vindt de tweede editie plaats in dezelfde spirit als het origineel. Een overpeinzing op een winterdag…

Ik zit veilig in het vliegtuig, onderweg voor werk, en zie dat de film The Merci wordt aangeboden. Hierin wordt het verhaal verteld van Donald Crowhurst, een Engelse amateur zeiler die besluit deel te nemen aan de race. Hij ontwerpt zijn eigen schip, een trimaran, en als de eerste schepen al vertrekken is zijn boot nog verre van klaar. Uiteindelijk vertrekt hij op de laatst mogelijke dag dat gestart mag worden met een schip dat nog niet volledig is afgebouwd. Met name door de druk van sponsor deals neemt hij het besluit toch te vertrekken. Uiteindelijk zal hij nooit de Atlantische oceaan verlaten maar geeft door een schaduwboekhouding andere posities door. Thuis in Engeland denkt men dat hij op weg is om de snelste solo reis rond de wereld te zeilen. Uiteindelijk raakt hij zo verstrikt in zijn eigen leugen dat hij nog maar een uitweg ziet, de dood of de gladiolen… Het is mooi verfilmd en laat zien hoe Donald zijn eigen ambities hem fataal worden. De race wordt uiteindelijk gewonnen door de enige persoon die weet te finishen, sir Robin Knox-Johnson.

Op dit moment zitten we in de finish van de tweede editie van de race en er is al veel om te doen geweest. Hij wordt namelijk gevaren zondere moderne middelen en schepen. In tegenstelling tot de Vendee Globe waar met moderne schepen inclusief foils snelheden tot ruim 30 knopen worden bereikt, varen ze rond de 5 – 7 knopen. Navigatie wordt met sextant gedaan en alleen communicatie via korte golf zenders is mogelijk. Er is een hoog aantal uitvallers waarbij een aantal op zee zijn geëvacueerd nadat hun schip ernstige schade opliep in de zuidelijke oceaan. Met name de vraag waarom er geen hedendaagse communicatie- navigatiemiddelen gebruikt mogen en of dit niet ten koste van de veiligheid gaat doet de ronde.

De race heeft ook een Nederlands randje, of zeg maar gerust rand. Mark Slats, uit Wassenaar, is bijna rond en ligt momenteel op een tweede plaats. De deelnemers zijn nu ruim 200 dagen onderweg. Mark heeft een enorm doorzettingsvermogen en doorstaat letterlijk elke storm. Enkele maanden voorafgaand aan deze zware race heeft hij de Atlantische oceaan overgeroeid in een recordtijd, sneller als menig meermansboot. Vol bewondering volg ik zijn race en prestaties. Het is rondweg indrukwekkend waar de mens toe in staat is…

Tot slot nog wat aanraders voor de winterdagen:

  • Kijk eens wie Mark Slats is, wat hij heeft gedaan en welk doel hij steunt
  • Hoe de finish in de gaten van de Golden Globe Race a.s. maandag of dinsdag wordt de eerste aankomst verwacht
  • Ga de film “The Merci” bekijken
  • Ga de film “Adrift” bekijken, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over schipbreuk
  • Kijk ook voor al de mooie film “All is lost” waarin Robert Redford een glans rol speelt met slechts een paar worden in de hele film
  • Een film met een heel ander thema die ook aan te raden is, is “A star is born”, aldus Frouk
  • Maak je dromen waar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *