In de knoop met slangen

Maart 2019

Zeilen pomp water veiligheid bilge

Oude douchepompjes hebben hun beste tijd gehad…

Langzaam werken we onze groeiende to-do-lijst af. De pompjes die het water van de douches afvoeren hebben de geest gegeven, na vele dienstjaren. Aangezien we ook nog een back-up voor de bilgepomp zoeken zet dat ons te denken. Hoe kunnen we dit combineren…

Er bestaan geen kleine bootprojecten en dat blijkt deze keer ook weer waar. Het verwijderen van de oude pompjes gaat voorspoedig en ik zie snel dat opknappen weinig zin heeft. Na een succesvolle ochtend shoppen bij een grote watersportzaak, waarbij de verkoper uitdagen om met één pomp drie functies te bedienen denken we alle benodigde materialen te hebben. We hebben voor een klein vermogen aan slangen, tules, klemmen, kranen en een pomp gekocht.

Eenmaal begonnen met de klus blijkt dat de slangen moeten worden omgelegd aangezien de pomp in een andere richting stroomt. Daarnaast maak ik met drieweg verloopjes en kranen een systeem waarmee we uit verschillende slangen water kunnen pompen.

Bilge pomp zeilen veiligheid water zee

Drie functies met een pomp…

Aangezien we niet van plan zijn om binnen te douchen, tot nu toe ook nog nooit gedaan, is het niet erg om een kraan te moeten omzetten voor gebruik. De douchepomp gebruiken we met name na het schoonmaken van de natte cel. De bilge is het laagste punt in het schip, hier stroomt al het water naar toe wat eventueel binnenkomt. Wij hebben een bilgepomp waarmee we dit water weg kunnen pompen. Het is echter een fijn gevoel om hier nog een tweede elektrische pomp bij te hebben. We hebben uiteraard ook nog een handpomp die we in de kuip kunnen bedienen mocht de stroom uitvallen.

Uiteindelijk kom ik alsnog een paar slangen klemmen te kort maar dat is snel opgelost. Om het elektrische deel aan te sluiten meet ik alles goed door zodat de pomp met drie schakelaars bediend kan worden, zorgen dat alle polen gelijk zijn. In de douches zit al een schakelaar alleen blijkt er eentje kapot. Een derde schakelaar verbinden we aan de lenspomp. Na bijna twee dagen klussen komt het magische moment en kan ik de pomp aanzetten, hij werkt en ik kan geen lekkage ontdekken! Blij! Wat een middagje werk had moeten zijn duurt toch bijna twee zaterdagen… maar zo langzamerhand ken ik ieder hoekje en alle installaties in de boot.

Het is wel weer een fijn gevoel dat de afsluiters weer open kunnen, de winter is voorbij…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *