Betaalbaar navigeren…

Januari 2019

Raspberry pi open plotter navigatie computer zelfbouw

Raspberry Pi met touchscreen…

Al eerder hebben we wat geschreven over navigatie. Er zijn tegenwoordig echter veel leuke en betaalbare ontwikkelingen om zelf navigatie apparatuur te bouwen en of software om het weer te geven. Zeilen hoeft niet in alles duur te zijn. Naast een handige tweede backup zijn dit leuke hobby projecten om jezelf wat meer in techniek te verdiepen. Lees in dit blog hoe ik een Raspberry Pi gebruik als navigatiecomputer…

Wat is een Raspberry Pi (RPI) hoor ik u denken? Dit is een computerboard ter grote van een creditcard die is ontwikkeld om jongeren meer in aanraking te laten komen met de techniek achter een computer. Hiermee kunnen ze spelenderwijs leren programmeren en fysieke componenten aansturen. Dankzij dit doel is de RPI heel betaalbaar en zijn er al veel toepassingen voor ontwikkeld. Lees hier meer over het RPI project.

De RPI draait op het Linux besturingssysteem. Voor navigatiedoeleinde is er een speciale image ontwikkeld waarbij een groep enthousiaste ontwikkelaars met ongetwijfeld een voorliefde voor de watersport allerlei bruikbare applicaties hebben samengevoegd. Dit pakket heet Open Plotter en kan als geheel worden gedownload en geïnstalleerd. Als je de instructies volgt is dit allemaal vrij eenvoudig te doen.

Raspberry pi openplotter navigatie computer zelfbouw

Klein maar fijn…

Qua hardware is de RPI alleen het PC board, je zult dus zelf een scherm moeten toevoegen. Raspberry heeft een klein touchscreen ontwikkeld die je hiervoor kan gebruiken, echter kan je via HDMI ieder ander scherm verbinden. Ik heb gekozen voor het touchscreen. Het systeem draait op 5v en is laag in stroomgebruik, iets wat wij als energie-onafhankelijke-zeilers graag zien.

Het vergt wel enige kennis en of geduld om alles aan de gang te krijgen. Het aansluiten van een Bluetooth toetsenbord en het aanpassen van de scherm helderheid heeft mij al de nodige tijd gekost. Gelukkig zijn er veel instructies te vinden online en is OpenPlotter goed gedocumenteerd.

Binnen de Open Plotter installatie bevind zich ook Open CPN, voor vele wellicht een bekend open navigatie pakket. Open betekend over het algemeen dat het door ‘de menigte’ wordt ontwikkeld en vrij beschikbaar gesteld voor gebruik. In de praktijk komt het er op neer dat er enthousiaste programmeurs zijn die in hun vrije tijd dergelijke software bouwen. Linux is hier een bekend voorbeeld van. Open CPN maakt het mogelijk om verschillende types kaarten te laden en gebruiken. Verder werkt de software als ieder ander navigatie programma en kan je koersen, plotten en volgen. Middels de NMEA uitgang van mijn GPS is het gelukt om positie informatie binnen Open CPN te krijgen. Open Plotter heeft een ingebouwde module waarin NMEA input en output wordt samengevoegd en verwerkt (multiplexer), deze is eenvoudig te configureren. Middels een RS323 naar USB kan je de fysieke verbinding maken.

RS323 NMEA verbinding

Pinnen van RS 323

  • Pin 3 – data in
  • Pin 2 – data out
  • Pin 5 – ground

Je kan in de handleiding van je GPS vinden welk kabeltje wat is en waarop moet worden vast gesoldeerd. En dan komt de proef op de som als je alles hebt aangesloten en aanzet. Het gaf mij met mijn beperkte technische kennis veel voldoening toen bleek dat het werkte. Momenteel test ik of het lukt om ook AIS data uit te lezen, dan heb ik binnen ook overzicht wat er om me heen vaart.

Als volgende stap wil ik graag wat sensoren gaan toevoegen om er een digitaal weerstation van te maken. Denk bijvoorbeeld aan luchtdruk, temperatuur en vochtigheid. Dit betekend dat je fysieke sensoren moet gaan uitlezen, hoe dat moet en of het lukt schrijf ik wellicht in een volgend blog…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *