Texel top 10

Met de prachtige zomer die we hebben is het heerlijk om er in de weekenden op uit te trekken met de boot. Vaak is het op het water beter vertoeven als aan de kant. Dit keer zijn we naar Texel geweest, een mooie aanleiding om onze top 10 voor Texel te delen…

Als we donderdag eind van de middag bij de boot komen liggen de spreekwoordelijke mussen allang op de grond door de warmte. Dit is één van de warmste zomerdagen tot nu toe en dan is er maar één remedie, het water op. Dus snel de boot klaar maken, hapje eten en tanken om vervolgens bij Kornwerderzand voor anker te gaan. Niet veel later plonsen we met z’n vieren in het water. De meiden drijven heerlijk in een zwemband en Wende vindt het het mooiste eiland waar ze ooit geweest is.

Verkoeling van het IJsselmeer

De volgende ochtend halen we het anker vroeg op en gaan door de sluis. Exact rond hoog water varen we het wad op en zetten koers richting Texel. De 10 a 15 knopen ruime wind zijn ideaal voor onze gennaker en met een heerlijke snelheid varen we onder hoge wal op ons doel af. Dit is zeilen zoals het bedoelt is: genieten! Begin van de middag komen we aan op Texel en na even wachten krijgen we een mooi plekje in de verenigingshaven. Hieronder een top 10 waarmee wij ons op het eiland vermaken…

Onze eiland top 10

  1. Strand – er is geen mooiere plek als daar waar de zee het land ontmoet. Nederland heeft prachtige brede zandstranden met golvende rijen duinen erachter. Langs de Noordzee kust op Texel vind je kilometers prachtig strand. Achter de jachthaven ligt een klein maar fijn zand strand aan het wad. Hier kan je zowel met hoog als laag water terecht om lekker te zwemmen en zeedieren te vinden.
  2. Skuumkoppe – dit lokaal gebrouwen biertje smaakt toch het beste op het eiland samen met een portie bitterballen. Bijvoorbeeld op het terras op de Steenplaats in Den Burg
  3. Schapenboerderij Texel – dat Texel een schapeneiland is zal niemand ontgaan. Wil je meer leren over schapen en de boerderij of gewoon lekker met lammetjes knuffelen dan is dit echt een aanrader, zeker met kinderen.
  4. De Zelfpluktuin – hier vind je prachtig fruit dat je zelf mag plukken. Onder andere heerlijke zoete aardbeien, onze meiden zijn er dol op.
  5. Visje eten in Oudeschild – hier liggen de vissersschepen van het eiland en kan je heerlijke verse vis kopen.
  6. Strandpaviljoen paal17 – een van onze favoriete strandpaviljoens, tevens ook de populairste van het eiland. De voornaamste reden voor ons is de uitgebreide glutenvrije kaart. Voor Isa een uitkomst. Strandpaviljoen Kaap Noord – een hele gemoedelijke plek met uitzicht op Vlieland.
  7. Ecomare – zeehondjes, bruinvissen, vogels, een zee aquarium en van alles te leren over het leven in de zee.
  8. kaapskil – mooi open lucht museum met een jutters afdeling en veel geschiedenis over Texel en de zee.
  9. Gravenstraat Den Burg – dit leuke straatje zit vol met goede restaurants. Hier kan je prima een avondje culinair genieten.
  10. Fietsen – bij een eiland hoort fietsen en hoewel de meeste bezoekers met de auto het eiland op komen doen wij alles met de fiets. Prachtig is het gebied rond de hoge berg. Maar ook de rand tussen duin en bos is mooi om met de fiets te verkennen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *