10 dingen die je aan boord zou moeten hebben…

September 2018

Uiteraard heb je zeilen, zwemvesten, lijnen, marifoon, landvasten, ankers en vele andere zaken nodig om veilig te kunnen zeilen en aan leggen. Maar waar kan je los van al deze basisbenodigdheden echt niet zonder, althans volgens ons. Een top 10 die eigenlijk geen top 10 is (volgens Froukje).

1. Knakworst en soep – de ideale ingrediënten voor een makkelijke lunch of diner. Lekker en snel wat warms in je maag is zeker als je aan het varen bent een goede combinatie. De worst gaat uiteraard op een broodje en niet in de soep.

 • 2. Muziek – een leven zonder muziek is maar stil. Hoewel je soms wil genieten van de stilte op een ankerplek en de geluiden van de natuur is het ook fijn om een muziekje op te zetten. Met Spotify heb je tegenwoordig toegang tot bijna alle muziek die je je kan wensen. Wij hebben echter nog een grote CD collectie die we ter voorbereiding op onze wereldreis hebben gedigitaliseerd. Uiteindelijk passen er drie verhuisdozen vol met CD’s op één usb stick, blijft toch een maf idee… we hebben zowel speakers binnen als buiten en kunnen nu genieten van al onze favoriete nummers.
 • 3. Olielamp
 • Gezellig aan tafel onder de olielamp
 • Toen we de boot kochten had Frouk deze lamp er bijna als eerste eruit gesloopt. Tijdens ons eerste tochtje waren de temperaturen ’s avonds onder nul en bleek dat de olielamp de salon niet alleen van een mooi licht voorzag maar ook een aangename warmte afgaf was ze snel tot omkeer gekomen. Sindsdien gebruiken we de lamp regelmatig tijdens koudere avonden. Helaas is het mechanisme dat het lont opvoert gesneuveld tijdens een reparatie poging. We gaan nu op zoek naar een nieuw exemplaar of een nieuw binnenwerk.
 • 4. Ducktape, WD40 en tieraps – hiermee kan je heel wat reparaties uitvoeren. Los van een goed gevulde gereedschapskist, dat lijkt ons toch basisuitrusting, helpen deze zaken om snel iets te herstellen of los te krijgen.
 • 5. Grote knijpers – van het formaat marktkraam knijper. Hiermee kan je makkelijk doeken ophangen, tenten bouwen of iets even vast zetten. Vooral op warme dagen creëren wij hiermee schaduw in de kuip. We hebben laatst een set gekocht bij Action maar die zijn niet erg UV-bestendig en vallen dus zomaar uit elkaar na een tijdje… Ze zijn ook handig met klussen om materiaal bij elkaar te houden.
 • 6. Zeilbandjes – los van het opbinden van het zeil zijn deze bandjes praktisch voor vele doeleinden zoals; vervangende riem, vastzetten van autostoelen, waslijn, als bagageband op de huurfiets, bij elkaar binden van strandspullen, etc., etc. Wij hebben een flinke voorraad zeilbandjes maar komen regelmatig te kort.
 • 7. Comfort seats Eenmaal gewend kan je niet meer zonder, altijd lekker zitten in de kuip, op dek aan de kant. Je hoeft nergens tegenaan te zitten en hebt altijd steun in de rug en een lekker zacht zitvlak. In de zomer gebruiken we een omgezoomde handdoek zodat de stoelen niet onder de zonnebrand komen te zitten.
 • 8. Fleecedekens
 • Lekker koese onder een dekentje…

 • Hiermee kan je lekker lang buiten blijven zitten, want het buiten zijn is een belangrijk onderdeel van het zeilersleven. Je kan ze ook oprollen en als stootrand gebruiken zodat je kind niet tegen een wand rolt tijdens het zeilen. En tijdens koude nachten en wachten komt het altijd van pas met een thermoskan thee.
 • 9. Hamamdoeken
 • Picknicken op xxl hamam doek

 • Deze zijn ideaal als badlaken, handdoek, droogdoek of voor eigenlijk alles dat je wil droogmaken of beschermen van de ondergrond. Ze zijn compact op te vouwen, drogen snel en nemen goed genoeg water op om mee je mee af te drogen. Wij hebben een hele grote van 2x3m en die past eenvoudig in de rugzak. Je kan er ook leuke tentjes mee maken, zeker in combinatie met de eerder genoemde knijpers.
 • 10. Lolly’s, drop, mentos of ander sabbel snoep – onze guilty pleasure, maar als je onderweg bent en zeker tijdens nachtwachten is het lekker om wat snoepjes te hebben.
 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *