Nieuw teakdek

Niets zo mooi als een strak gelegd teak dek met strakke kit naden en mooi hout. Je ziet en voelt de liefde en het ambacht van een vakman. Echter is er ook niets treurigers dan een vergaan teakdek met open naden en groene aanslag. Wij hebben geen volledig teak dek maar wel op de banken in de kuip en deze zijn aan vervanging toe. Gaan we de uitdaging aan om dit zelf te leggen…

Na wat speurwerk op internet en advies van ervaringsdeskundigen lijkt het goed te doen, althans in theorie. We halen teakhouten balken bij houthandel en zagerij Van Der Naald VOF, dit is nog een echte authentieke houthandel waar geen nee te koop is en alles in grote loodsen ligt te drogen. Een waar paradijs voor hout liefhebbers.

Van de balken moeten we nu planken zagen. Het is belangrijk een goede zaagtafel met een scherp zaagblad te gebruiken. Met behulp van een geleiderail zorgen we dat alle planken een gelijke dikte hebben. Vervolgens moet er ook een groef uit de planken worden gehaald voor de kit naden. Dit doen we door het zaagblad op slechts 4mm diepte te zetten en aan beide zijden van de planken een rand ter dikte van het blad te frezen. Dit vormt de basis voor het dek.

Het verwijderen van het oude teak valt echter flink tegen. Doordat alle planken zijn verlijmd versplinteren ze in kleine stukken en moet je letterlijk centimeter voor centimeter verwijderen met een bijtel. Na de nodige splinters is deze klus geklaard en worden laatste lijmresten verwijderd en de ondergrond ontvet.

De planken kunnen nu op maat worden gezaagd en als een Ikea pakket voorbereid om verlijmd te worden. We maken gebruik van de deck kalk van Simson, je vindt hier een hele duidelijke beschrijving hoe je hier het beste mee kan werken. Terwijl de lijm moet drogen is het belangrijk de planken onder druk te houden zodat ze optimaal contact houden met lijm en ondergrond. Je kan hiervoor stukken lood gebruiken, echter werkt een zak zand ook prima. Wel even een klusje om alles aan dek te tillen als het schip op de kant staat.

Tot slot moeten de naden worden gekit. Eerst het hout voorbehandelen met een primer zodat de kit goed hecht. Daarna is het een kwestie van ruim kit aanbrengen en laten drogen. Het verwijderen van de overtollige kit is een kwestie van schuren, schuren en nog eens schuren. Langzaam verdwijnt de overtollige kit en komt het mooie geschuurde hout naar boven met super strakke kit naden. Al met al was het meer werk als verwacht maar het geeft wel een trots gevoel als we later in de zomer in de kuip zitten met een biertje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *