Zeemail dag 10 – de vlag is stuk

Er zit een gat een de vlag, rechtsboven in het rode vlak. “Dat was de Sokken Muis” opperde Isa maar de waarheid is dat het weer en wind is geweest. Al meer als een half jaar hangt de vlag sierlijk achterop het schip. Slechts twee keer hing ze slap naar beneden doordat het touwtje was gebroken, eerst boven later die beneden. Deze hebben we vakkundig kunnen repareren waarna de vlag weer sierlijk kon wapperen. Maar nu zit er een gat in, het is wel een mooi gat keurig vierkant, maar toch het is een gat. Mijn gedachten gaan langs kleding en doeken die we aan boord hebben, opzoek naar een passend rood lapje, tevergeefs.

De vlag gaat al een paar seizoenen mee, in Nederland werd ze keurig achterop gehangen als we gingen varen en daarna weer keurig opgevouwen en opgeborgen. Het is een klassieke vlag, met de juiste kleur blauw, niet zo’n hippere variant die je achterop sloepen ziet met diep donker blauw. Ook het blauw toont al een rafeltje, ja de vlag is stuk.
Bert maakt een blijkbaar bekende Hollander grap in België “waarom is de Nederlandse vlag horizontaal?”, “omdat je er dan steeds weer een stuk af kan knippen”. Ja zo zouden we de vlag kunnen herstellen. We zouden vlag uiteraard kunnen vervangen voor een nieuwe, misschien wel zo’n donker blauwe. Maar voorlopig laten we de vlag hangen, het staat wel lekker doorleefd zo’n vlag met een rafel.

Gister kregen we onverwacht naar nieuws vanuit Thom zijn familie, voor ons totaal onverwacht is zijn oudste broer mijn oom Ad overleden. Voor een tweede keer als we op de oceaan zitten voelen we hoe ver we overal vandaan zijn. We worden uit onze blauwe cocon getrokken.

Vandaag wappert de vlag voor Ad, en dat deze stuk past bij het leven dat ook niet altijd perfect is.

Vaarwel!

5 reacties

 1. Tja,een vlag heeft een zwaar leven.
  Wind,storm,regen en alle metalen delen waar ze tegenaan mag schuren.
  Dan is de nieuwe vlag mooi net voor aankomst,in de havens en na vertrek weer de oude ophangen.
  Hadden het vanmorgen in de krant gelezen van Ad.
  Gecondoleerd.
  Ik hou jullie op de hoogte van het weer in jullie omgeving.
  Goede vaart,goede wacht.
  Tot de volgende.

 2. Thom en Joost,
  Vandaag stond er een rouwadvertentie van Ad in de Schager.
  Gecondoleerd met het overlijden van je broer en je oom.

  Zover weg, terwijl je dichtbij zou willen zijn.
  We denken aan jullie.
  Tim en Marrie

 3. Gecondoleerd, Thom. Met de moderne communicatie kregen jullie dit beroerde nieuws te horen. Dat was een aantal jaren geleden nog niet mogelijk geweest. Sterkte voor jou en je familie.

 4. Hallo Thom en Joost,
  Wat een naar nieuws.
  Juist nu jullie zover van het thuisfront zijn, gebeurd er zo iets.
  Ik weet niets anders te zeggen dan gecondoleerd en veel sterkte, hou de kop ervoor ! Dank je voor de mooie verslagen.

 5. Gecondoleerd Thom met het overlijden van je broer! Verdrietig! Moet vreemd zijn dat je niet bij de uitvaart kunt zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *