Zeemail dag 1 – zalig kerstfeest

Vrolijk kerstfeest allemaal!! Geniet van het lekkere eten, drinken, mooie tafellinnen maar vooral van elkaar. Thom en ik zijn gister vertrokken uit Mindelo en varen naar Barbados, zo’n 2030 mijl. We verwachten hier zo’n16 a 18 dagen over te doen.

Afgelopen maandag is Froukje met Wende en Isa naar huis gevlogen, na een lange en gecompliceerde reis is ze gister bij haar ouders aangekomen. Het afscheid viel zwaar en het is erg stil aan boord. Evengoed heb ik met Thom de boot klaar gemaakt voor vertrek. Bakskisten zijn opgeruimd en schoongemaakt, binnen is alles aan kant en opgeruimd en de bedden liggen klaar. De woonboot is weer zeilboot. Ook hebben we de laatste verse boodschappen gehaald op de markt en eten bereid voor de eerste dagen. Totslot zijn we de haven ingevaren om onze watertanks te vullen, het schip schoon te spuiten en de bijboot op te bergen. Uiteindelijk varen we rond 16.00 de haven uit, niet veel later gevolgd door Temanu’a, we gaan het stuk weer samen varen en dat voelt fijn en vertrouwd.

Het begin van de tocht is mooi rustig verlopen, we hebben een heerlijk bakstag windje (schuin van achter) en hebben een gemiddelde van 6 knopen. Als de zon ondergaat en de hemel oranje kleurt komt er een groep dolfijnen om ons uit te zwaaien. Ze zijn heel speels en springen horizontaal en verticaal het water uit, “een aardigheid om naar te kijken” zou Oma Neervoor hebben gezegd. Dit is voor ons het Monte Carlo kerst circus.

In de nacht komen we in de luwte van St. Antao en motoren een uurtje om eruit te komen. Daarna neemt de wind snel toe en ik moet Thom iets eerder uit zijn bed halen om een rif te zetten. Dat gaat allemaal goed en Isis vaart weer wat comfortabeler. Momenteel varen we met de voorspelde wind van zo’n 15 knopen. Het is heerlijk warm en om ons heen zien we regelmatig vliegende vissen. In de ochtend riep Temanu’a ons op aangezien ze walvissen achter de boot hebben, wij zien alleen een grote spuit.

Met ons gaat het goed, we gaan zo de kerstmuziek opzetten die we op een USB stick hebben gevonden.

Fijne dagen allemaal

Liefs Joost en Thom

9 reacties

 1. Joost,Thom,
  Jullie ook fijne kerstdagen,voor het eerst kerst op zee.
  HaHa,ik deed niets anders,was bijna nooit thuis met kerst en oud-en-nieuw.
  De wind en windrichting zijn volgens de verwachtingen,dus lekker rustig koersje.
  Het wachtlopen gaat zich vanzelf regelen,dat komt wel goed.
  Goede overtocht en indien mogelijk er van genieten.
  Behouden vaart.
  Ik ga proberen te luisteren naar de ‘onderlinge’ van Bert.
  Heb mijn Icom ssb helaas niet meer,was nu wel handig geweest voor de communicatie.

  Cheers,Rob

 2. Goede vaart, bemanning Isis!
  Goede kerstdagen aan boord (ook weer iets anders) en goede jaarwisseling.
  We nemen er een op jullie.
  Groet,
  Frits en Joke Bartels, sy ‘Esay Going’.

 3. Dag Joost en Thom,
  Een mooie Tweede Kerstdag toegewenst. Ik geniet heel erg van jullie verhalen en belevenissen.
  Mijn zoutwater ervaring is nooit meer geweest dan de Noordzee met onze Ranger28. Plannen genoeg gehad maar nooit volvoerd. Ben dus een beetje jaloers, maar bovenal nieuwsgierig naar jullie belevenissen. Joost je weet wellicht niet (meer) wie ik ben, maar ik ken je al vanaf de logeerpartijen bij jouw tante Tonny en oom Ton. Thom, wat een avontuur met je zoon.
  Voor beiden, “Goede vaart”.
  Tot horens!

  Pieter Eelman
  Schagen

 4. Wat een spannend avontuur. Vader en zoon de wilde oceaan over. Ik hang aan jullie lippen, of beter gezegd , ik lees jullie berichten graag.
  Kerstkus uit een saai, somber, donker Haarlem?
  Marga

 5. Hoi Joost en Thom,
  Goed om te lezen dat de reis voorspoedig verloopt. Thom, je ziet er nu al uit als een ruige zeebonk. Prachtig, dolfijnen langs de boot. Hoop dat jullie ook walvissen van dichtbij gaan zien. Voor nu: neem een oorlam. We zijn benieuwd naar de temperatuur aan boord. Lekker warm?
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *