Van koud naar warm

December 2019

Als we het vliegveld uitlopen worden we verwelkomt door Bert van Temanu’a die ons oppikt. Buiten is het 27 graden, een verschil van 25 graden met Nederland. Eenmaal aan boord blijkt dat de Sint langs is geweest en de tafel ligt vol met snoep en cadeaus, het is fijn thuiskomen dankzij die lieve Sint.

Het was fijn om in Nederland te zijn en de nodige mensen te kunnen zien. De meiden hebben zich heerlijk vermaakt met onze families, de bruiloft van Inger en Martijn, Sinterklaas en hoelahoepen. Dit laatste heeft Wende ontdekt en ze heeft net zolang geoefend tot ze het kon, nu zelfs met twee hoepels.

Thom, Joost zijn vader, is met ons meegevlogen en zal de komende weken meevaren tot aan de Caribbean. Zo hebben we voor de lange tochten versterking en het is mooi om dit met opa te kunnen delen. Hij valt gelijk met z’n neus in de boter want er wachten nog een paar klusjes voor vertrek.

De handmatige lenspomp krijgt geen vacuüm waardoor deze ook niets aanzuigt en wegpompt. Na wat onderzoek blijkt de leiding lek, met veel duw en trekwerk vervangen we die voor een nieuwe waarmee het probleem is opgelost. De kleding in Wende haar kast blijkt nat geworden, we ontdekken een klein gaatje waar het water door naar binnen komt en maken deze dicht, ook dat probleem is opgelost. Het grootzeil heeft een aantal kapotte leuvers en preventief vervangen we alle leuvers voor een stalen variant. Nooit geweten dat Thom zo goed met naald en draad overweg kan. Voor het eerst testen we met het zetten van een spinnaker boom waarmee we onze genua uitbomen. In eerste instantie lijkt de boom vrij lang, maar na overleg met neef Jan Pieter, de zeil expert in de familie, besluiten we voorlopig nog miet de zaag erin te zetten. We treffen wel voorbereidingen om de boom langs de mast op te kunnen hangen/bergen.

Ondertussen weet Froukje vier tassen aan boodschappen, onderdelen, school en knutselspullen, pakjes en boeken weg te stouwen. Binnen vervangen we de laatste lampjes voor LED en plaatsen LED strips voor de sfeer en als nachtverlichting op zee. We vervangen een kapotte snelheidssensor van Raymarine, is wel snel overleden vinden wij, en vervangen de pomp van een van de twee wc’s.

Met onze huurauto verkennen we een deel van het eiland en bezoeken Santa Cruz. Ook kopen we wat onderdelen voor de boot en bestellen een set nieuwe accu’s. De huidige worden merkbaar slechter, we hebben ze te intensief gebruikt met o. a. water koken. We kiezen nu voor drie AGM accu’s van 130 Ah, 30% extra capaciteit.

De kinderen vermaken zich met Roxie en Lyam. Onze boten liggen naast elkaar afgemeerd en ze lopen gezellig bij elkaar naar binnen. ’s Avonds maken wij hier dankbaar gebruik van en borrelen bij elkaar aan boord. Ook helpen we elkaar met klussen en overleggen de vrouwen minutieus het proviand dat nodig is voor de oversteek en dat langzaam aan boord komt.

Als het eindelijk helder weer is ’s ochtends gaan we El Teide verkennen samen met de Temanu’a crew. De warme kleren gaan mee en blijken hard nodig. Eenmaal boven zijn we aangekomen in een prachtig berglandschap met verschillende kleuren gesteentes. De wind is alleen ijskoud en we verlangen al snel naar de warmte op zee niveau.

Het weer is nog wat aan verandering onderhevig en daardoor hebben we nog geen vertrekdatum kunnen bepalen. We zullen het weekend hier nog in de marina blijven en hopen volgende week te kunnen vertrekken.

Deut aan boord

(Door Thom)

na vier dagen begint het leven aan boord te wennen.De hut van Isa is s’nachts voor mij maar overdag is het haar speelpaleis.De kinderen accepteren mij alsof ik er de hele reis al bij was.

Ook ik geniet met volle teugen van Tenerife en het leven aan boord maar ik zie er ook naar uit om de oversteek naar Kaapverdië te maken

4 reacties

  1. De Temanu’a crew zou ik maar koesteren en vertroetelen. Daar kun je op bouwen en dat is een geruststellend gevoel. Zekerheid en steun op de beide oversteken. (en ze hebben een werkende radar,handig). Hoor wel wanneer ik in actie ga komen. Succes met de voorbereidingen,voor beide jachten.

  2. Goed en fijn om zo thuis te komen, fijn om zulke vrienden in de buurt te hebben. Succes met de voorbereidingen/klusjes en ik hoop dat jullie op korte termijn kunnen uitvaren. Ik heb de motor van de kap vanmiddag pas ontvangen, morgen monteren, ik heb gelukkig de foto’s nog ! Veel plezier en goed op elkaar passen daar, ik zie uit naar het volgende verslag. Knuffe

  3. Heerlijke verhalen en prachtige foto’s. Wat een bijzondere ervaringen. Ik heb nog een advies voor als jullie in heel zwaar weer belanden. Bij 10 Beaufort en 18 knopen moeten jullie Thom aan het roer zetten. Ik weet als geen ander en uit eigen ervaring dat hij dan op z’n best is. Hij is de ”Bestevaer 2019”. En ik kan het weten.

    Goede reis samen en hartelijke groet, Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *