Een stipje op de kaart…

Mei 2019

Waar hangen ze nu uit? Zijn ze onderweg of liggen ze lekker in een baai voor anker? Als je ons wil volgen en wilt weten waar we op een bepaald moment zijn, dan kan dat deels via AIS….

Het Automatic Identification System (AIS) is de laatste jaren sterk in opkomst. Na de beroepsvaart, waar het ondertussen verplicht is, worden steeds meer pleziervaartuigen uitgerust met AIS. Dit is een goede zaak aangezien je zelf beter zichtbaar wordt en andere schepen in je omgeving beter zichtbaar zijn. Met AIS zenden schepen een berichtje uit via hun marifoonantenne, in dit bericht wordt o.a. automatisch de naam van het schip, het registratienummer (MMSI), de huidige snelheid, voorliggende koers en positie vermeld. Deze gegevens worden door je plotter (digitale kaart) verwerkt waardoor je kan zien wat er om je heen vaart en welke schepen dichtbij je in de buurt dreigen te komen. Het systeem voorspelt zelfs hoe dichtbij en over hoeveel tijd, met die inzichten kan je, je koers verleggen en of het andere schip via de marifoon oproepen.

Maar wat heeft dit te maken met ons kunnen volgen? Zodra je AIS bericht wordt opgepikt door een station met internet, dit kan een walstation zijn of beroepsvaart, zal je positie ook online bekend worden. Er zijn websites, o.a. Marine Traffic, en apps voor op je mobiel, o.a. Vessel Finder, waar je schepen op kan vinden en volgen via hun MMSI nummer.

Als je ons wil volgen kan dat met het volgende MMSI nummer: 244210716. Zie hier onze scheepsdetails bij Marine Traffic.

LET OP – we zijn dus alleen zichtbaar als er een station met internet in de buurt is. Bij langere tochten verder uit de kust kunnen we dus van de virtuele kaart verdwijnen, dit betekend uiteraard niet dat we zijn vergaan.

Tijdens lange oversteken zullen we proberen om van tijd tot tijd een update te plaatsen op ons blog waarin we dan ook onze positie vermelden. Verder zullen we hier onze ervaringen van tijdens de reis delen. Je kunt je inschrijven met je email waardoor je automatisch een berichtje ontvangt als wij een nieuwe post plaatsen, zie onderaan de pagina. Tot slot zijn we actief op Instagram waar we onze reis in beeld proberen vast te leggen, dit zal alleen lukken als we in de buurt van snel internet zijn.

Hopelijk zijn we dankzij al deze digitale middelen nooit ver weg terwijl wij als stipje op de kaart steeds verder van Nederland zeilen. Ondanks dat het avontuur lonkt blijft het missen van familie en vrienden uiteraard bitterzoet. Zie je ons stipje naar één van je droomplekken varen, dan ben je uiteraard meer dan welkom om ons op te komen zoeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *