Boot

Wat is de ideale boot om de wereld mee rond te zeilen? Als je dit op Google zoekt kun je jezelf snel uren verliezen in het lezen van veel verschillende blogs met even zo veel verschillende meningen. De waarheid is dat er veel boten zijn waar je een dergelijke reis mee kan maken en de beslissing welke boot iemand kiest grotendeels afhangt van persoonlijke voorkeur voor grootte, zeileigenschappen, binnenruimte, luxe en beschikbaar budget.

Voor ons is het belangrijk dat we voldoende leefruimte aan boord hebben aangezien we met jonge kinderen zullen varen. Daarnaast moet het schip goed zeilen in verschillende condities. Om de zoektocht naar onze boot te optimaliseren hadden we een lijst gemaakt met eisen waar ons droomschip minimaal aan moest voldoen zoals; sta hoogte, grote water en diesel tanks, grote keuken, ruime kuip, etc. Tijdens onze zoektocht werden we al snel experts in het online speuren op diverse advertentie sites die we dagelijks in de gaten hielden. Deze zoektocht is al een mooie stap in het realiseren van je droom, als je even wegdroomt zie je jezelf al snel op ieder schip dat je online tegenkomt varen en ankeren in blauw water bij witte stranden.  Als je een potentieel interessant schip tegenkomt doe je het nodige vooronderzoek om na te gaan wat voor type schip het is, wat anderen er voor ervaring mee hebben, waar en wanneer ze gebouwd zijn, of er specifieke zaken zijn waar je op moet letten en al dat soort info. Als dat allemaal positief blijkt wordt het tijd om een afspraak te maken en de boot te bezichtigen, wij hebben al met al tien schepen bekeken voordat we onze boot vonden. Het bekijken van schepen helpt overigens ook om de lijst met eisen verder aan te scherpen, denk overigens ook goed na wat je niet wil…

Gevonden

Zo zag ze eruit toen we haar kochten

En dan, op een van de eerste echt koude witte winterse dagen van het jaar rijden we naar Medemblik. Terwijl de meeste boten op de kant staan en slechts een handje vol nog in het water ligt lopen we over de bevroren steigers naar het kantoor van de jachtmakelaar. Terwijl we daar lopen zien we in de verte de boot liggen die we op internet hadden bekeken, een Beneteau Oceanis 430. Froukje knijpt in mijn hand als ze het schip ziet liggen en we voelen beide hetzelfde, dit zou wel eens onze boot kunnen zijn. Ik heb al snel een zwak voor een schip en Frouk zorgt vaak voor realiteit, maar nu hebben we beiden een goed gevoel. Na een kop thee op kantoor en de nodige achtergrond informatie over het schip, het is gebruikt als trainingschip voor zeezeilers, gaan we eindelijk aan boord. Het dek ligt bedekt met sneeuw maar evengoed zien we hoeveel ruimte er is. Vooral ook binnen is er met vier hutten, twee natte cellen en een ruime kombuis en salon voldoende leefruimte. Het lichte interieur, door de vele ramen en het eikenhout, spreekt ons ook erg aan. Daarbij is het schip erg compleet uitgerust en is een beslissing snel genomen. Niet veel later rijden we weer naar Medemblik om het schip te laten keuren, we hebben een voorlopige koopovereenkomst maar willen wel zeker zijn van de staat van het onderwaterschip. Als de boot uit het water wordt gehaald blijkt snel dat er osmose in het onderwaterschip zit, een tegenvaller voor zowel de verkoper als voor ons. Na heronderhandelingen komen we uiteindelijk toch tot een overeenkomst en hebben we een boot gekocht, onze droom boot…

Maiden voyage

IJskoud tijdens onze eerste tocht

Op 1 april, geen grap, is het dan zover we halen ons schip op in Medemblik. We hebben eest nog afgesproken met de vorige eigenaar die ons wegwijs maakt aan boord. Het voordeel van een ‘ex’-instructeur is dat alles heel helder en volledig wordt uitgelegd. Als we later die dag de haven uitvaren zit het ijs nog dik om de havenhoofden. Ondanks de zon is de oostelijke wind venijnig koud, echter zijn we zo blij om op ons schip te varen dat het niets uit maakt. Als we eind van de middag door de sluis bij Stavoren zijn en aan een voorverpakte lasagne beginnen kan ons geluk niet op, onze maiden trip zit erop. Dit is de volgende stap in het waarmaken van onze droom, spannend maar ook inspirerend en uitdagend. De maanden erna verrichten we veel werk aan het schip om het klaar te maken voor het eerste seizoen. Er is het nodige achterstallige schoonmaak en onderhoudswerk en langzaam wordt het steeds meer ons eigen schip. En zodra het voorjaar overgaat in de zomer gaan we er steeds vaker mee varen en leren we het schip beter kennen. Gedurende de zomervakantie zeilen we drie weken langs het IJsselmeer en hebben een heerlijke tijd aan boord.

De naam

Sailing Isis

Zo ligt ze er nu bij…

We hebben het schip gekocht onder de naam Fulmarus. Toen wij de hele romp kaal hadden gehaald hebben we haar omgedoopt tot Isis een naam die beter bij ons past en daarmee het schip meer eigen maakt. Overigens hebben wel een munt onder de mast gelegd als goed gebruik bij het omdopen. Isis komt uit de Egyptische en Griekse oudheid en was de godin van de vruchtbaarheid, magie en liefde. Later werd ze ook beschermheilige van de zeevaarders. Voor ons een mooie naam voor een mooi schip. Uiteraard heeft de naam Isis de laatste jaren een andere associatie, we hebben de meeste grappen al gehoord. De naam weer aanpassen is voor ons geen optie om de volgende redenen

  1. Toegeven en veranderen zien wij als erkennen en we willen een dergelijke organisatie niet erkennen
  2. We willen de mooie en liefdevolle kant van het leven laten zien
  3. Isis is al een eeuwen oude naam met een rijke geschiedenis die niet zomaar zal verdwijnen

Aanpassingen

In jaren die volgen passen we de nodige zaken aan ter voorbereiding van onze reis;

SY Isis onder zeil

Vind hier de specificaties van ons schip