Nieuw grootzeil voor Isis

Nieuw grootzeil zeiljacht Isis

Toen we vorig jaar in Engeland vlak voor Protsmouth een gecontroleerde gijp maakte en ons grootzeil horizontaal doorscheurde was het duidelijk dat deze aan vervanging toe was. Gelukkig hebben we het zeil ter plekke nog kunnen laten herstellen.

Met een patch in het zeil was zowel onze als de vakantie van Thom en Marjolein, die de boot terug zeilde, gered. In het najaar hebben we de mannen van Hyde Sails in Zaandam / Dekker watersport een mooi nieuw zeil laten ontwerpen. Ze hadden de maten al eerder opgenomen aangezien we wisten dat het zeil t.z.t. vervangen zou moeten worden, helaas altijd eerder als gepland. Bij het nieuwe zeil hebben we een paar bewuste keuzes gemaakt:

  • Hoge kwaliteit doek, garen en afwerken die UV bestendig is. Als we dichter bij de evenaar komen zal de slijtage door UV groot zijn, onze zeilen zijn hierop voorbereid. Standaard zeilen voor in Nederland hebben dit niet nodig en kunnen dus ook niet tegen deze UV straling. Daarnaast is alles versterkt zodat het niet snel zal slijten bij intensief gebruik
  • Het bovenste deel van het zeil is uitgebouwd zodat we een groter zeiloppervlak krijgen. Het schip heeft een relatief korte giek en met lichter weer komt dit extra oppervlak goed van pas
  • Volledige latten toegevoegd ter behoud van de vorm van het zeil. Om het zeil te kunnen blijven hijsen zijn er karretjes toegevoegd aan het einde van ieder lat die langs de mast rijden/rollen
  • Een derde rif is toegevoegd, deze verkleind het zeil tot een storm / try sail. Mochten we hardere wind krijgen hoeven we geen zeil te wisselen maar kunnen we flink reven
  • Tot slot hebben we ons logo in het zeil geplaatst, we zijn nu goed herkenbaar

We hebben het zeil pas eind mei opgehaald en het ziet er fantastisch uit. Een degelijke en zware kwaliteit doek. Het optuigen had nog wel wat voet in de aarde en vereiste wat kleine aanpassingen. Nadat deze waren gemaakt kon het zeil omhoog. Het achterlijk is iets te ver uitgebouwd en komt nu tegen de achterstag als we overstag gaan maar dit gaat om een paar centimeter, dit zal na het seizoen worden aangepast. De eerste zeilervaringen zijn goed en we zijn blij met onze keuze voor dit zeil. Aan de wind zeilen blijft niet favoriet van Isis maar met het nieuwe zeil kunnen we toch weer iets hoger sturen. We zoeken nu nog iemand die wat foto’s van ons maakt als we aan het zeilen zijn…

Nieuw grootzeil zeiljacht Isis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *