Safety first!

Foto: Henk Kayser

5 november ’17

“Hup, twee, drie en hup twee, drie, kom op jongens door zwemmen” Froukje zwemt vooraan een ‘krokodil’ en moedigt de groep aan die verder uit mannen in wetsuits met zwemvesten bestaat. We zwemmen in een donker zwembad met golven en flits lichten, de overige vrouwen staan al aan de kant, maar Frouk gooit er nog een schepje bovenop en dirigeert de groep weer naar de zwemtrap. We zitten midden in de eindoefening van een lange dag maritieme veiligheidstraining. 

Veiligheid staat bij alles voor op tijdens onze reis, daarom zorgen we dat ons schip perfect is uitgerust maar ook dat we zelf de nodige ervaring hebben. De mogelijkheid om via de toerzeilers een maritieme indoor training te doen hebben we dus met beide handen aangegrepen. Hierbij kunnen we ervaren hoe je een reddingsvlot omkeert, een drenkeling aan boord trekt, aan boord van een helicopter wordt gehesen en nog veel meer zaken die je nooit in de praktijk hoopt te brengen.

We worden wakker van de wekker die vroeg af gaat ipv de meiden die bij pake en beppe slapen. Ze hebben ze de avond ervoor meegenomen na afloop van Wende haar 3e verjaardagsfeestje. Het was een gezellige middag en Wende is erg verwend en heeft het naar haar zin gehad. De training begint om 9:45 op de Maasvlakte en we vertrekken dus in alle vroegte.

Na een brunch, nog niet eerder zo vroeg een broodje kroket gegeten (althans nuchter), krijgen we een intro van Ben die met veel humor uitlegt wat ons te wachten staat. Hierna is het een kwestie van omkleden en melden bij instructeur Henk. We zullen gedurende de dag 7 verschillende oefeningen doen die we tot slot nog een keer herhalen in het donker met wind, regen, onweer en flinke golven…

 1. Foto: Henk Kayser
 2. abseilen, touwladder klimmen, touwklimmen en helicopter takel
 3. het omkeren van een reddingsvlot
 4. zwemmen met reddingsvest en het maken van noodsignalen
 5. het ontsnappen uit een auto onderwater, die in tweede instantie ook nog draait
 6. het aan boord komen en recht draaien van een dingy en het keren aan boord brengen van een drenkeling
 7. aan boord klimmen van een reddingsvlot en ervaren hoe het daarbinnen is
 8. klimmen via een net

Alle oefeningen worden goed begeleid en met de nodige nuchterheid en humor gedaan. Echter realiseren we ons ook goed de ernst die er bij komt kijken en hopen nooit in de situatie terecht te komen dat we iets van deze training nodig zullen hebben. Helemaal als tijdens de eind oefening een flinke storm wordt nagebootst. Aan het eind van de dag zijn we kapot van het zwemmen, klimmen, zeulen, etc. Maar wel een hele mooie ervaring rijker.

2 reacties

 1. Geweldig, als Medic Offshore moet elke 4 jaar zo’n training doen. Het meest heftige vind ik nog altijd de coldshock, dus zodra je in koud water komt.Je hoopt nooit zo’n situatie in het echie mee te maken, maar veiligheid staat voorop. Super dat jullie dit doen, en hoop dat jullie nooit in zo’n situatie terecht komen

  1. Hi Gérard, leuk dat je ons volgt, website is nog in ontwikkeling maar begint langzamerhand steeds meer vorm te krijgen. Was wel een intensieve training, maar goed om mee te maken. Zijn wel momenten dat je even stil staat bij wat er allemaal mis kan gaan. Maar als je iedere dag bedenkt wat er in het verkeer mis kan gaan zou je de deur niet meer uit gaan… Nu dus weer vrolijk verder met de voorbereidingen, moet nog veel gebeuren… Gr Joost & Frouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *